[VIDEO] Op Vogelplas de Starrevaart tussen Stompwijk en Leidschendam was het afgelopen dagen een drukte van belang. IJsclub Nut en Vermaak zag echter af van een evenement omdat ze de coronaregels niet zou kunnen handhaven. Tal van schaatsers namen desondanks gelegenheid te baat om het ijzer aan de voeten te binden.

Omroep Midvliet nam een kijkje op het ijs om tv-verslag te doen. Het was koud, maar zonnig. Ondanks het winterplezier moeten de schaatsliefhebbers het dit jaar dus doen zonder organisatorische omlijsting.

Zonder koek & zopie
Adrie van Santen, ijsmeester van de Vogelplas legt uit dat dit komt vanwege de coronamaatregelen. "Vanuit Stompwijk organiseren we altijd de koek-&-zopie-tent." De IJsclub 'Nut en Vermaak' moest dit jaar echter verstek laten gaan. "Van de week hebben we beraad gehad met het bestuur: gaan we het wel doen, gaan we het niet doen? Maar volgens de richtlijnen van het RIVM gaat het gewoon niet lukken." Schaatsers zijn dus voor eten en drinken op zichzelf aangewezen. "We kunnen ook geen tafeltjes en stoeltjes neerzetten, ook weer vanwege die anderhalve meter."

"We hadden het echt ontzettend graag gedaan," zegt Van Santen niet zonder teleurstelling. "We hebben hier jaren op zitten wachten. 2013 was de laatste keer dat we hier met Koek & Zopie hebben kunnen staan. Het doet echt zeer bij de club." 

Eigen versnaperingen mee
Desalniettemin lieten de schaatsers zich de pret niet ontnemen. "Het zou wel heel leuk zijn als er koek & zopie zou zijn, maar wij zijn goed voorzien van onszelf," zegt een vrouw die met haar dochter uitrust op het talud. "We hebben koffie, chocola en lekkere dingen mee. Je mist het wel een beetje, maar het weer en het ijs maken een hoop goed."