De Stompwijkse bevolking heeft in haar decemberactie om onderzoek naar alvleesklierkanker te steunen al meer dan 26.000 euro opgehaald. 31 december is de slotdag van de actie. Er kan nog tot vanmiddag 13.00 uur gedoneerd worden.

Kankeronderzoek
Door het hele land doen mensen in teamverbanden mee aan de actie 'Support Casper'. Die wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Overleven met Alvleesklierkanker en is vernoemd naar prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, die onderzoek doet naar manieren om alvleesklierkanker te bestrijden. Dit is een van de dodelijkste vormen van kanker, en onderzoek kost heel veel geld.

Dorpsevenement
Zo'n beetje heel ondernemend Stompwijk doet dit jaar mee aan de actie. Zo hebben vijfenzeventig ondernemers de handen ineen geslagen voor een ludieke kerstboomactie waarbij dorpsbewoners wensballen konden 'kopen' om in twee meterslange bomen te hangen. De decemberactie wordt op dit moment afgesloten met een driedaagse radio-uitzending vanuit een glazen kas in restaurant De Bles in Stompwijk.

De teller van fondswerfpagina 'Stompwijk in Actie voor Support Casper' stond donderdagochtend om zes uur op maar liefst € 26.276,-

Glazen Kas
Een van de initiatiefnemers van de Stompwijkse versie van 'Het Glazen Huis' (Serious Request) is horecaondernemer Jeroen de Gier. De directeur-eigenaar van De Bles legt uit dat men met het fondsenwerven van Support Casper ook probeert om uit de negativiteit rond de tweede lockdown te komen. "De tweede lockdown was eigenlijk wel zo zwaar dat we dachten: we moeten een beetje weg bij dat hele corona. We zijn hier wel een beetje klaar mee, kunnen we niet iets doen voor mensen voor wie de toekomst eigenlijk nog uitzichtslozer is dan voor horecamensen?" 

Goed doel met een gezicht
"Het mooie aan Support Casper is dat het gekoppeld is aan een persoon; dat 't een gezicht heeft." De Gier doelt op kankeronderzoeker prof. Van Eijk, wiens werk met de actie gesteund wordt. "Hij is hier ook geweest en we krijgen dan ook het gevoel bij dat er ook echt iets gebeurt met de dingen die we aan het doen zijn." Niet alleen prof. Van Eijk reisde af naar Stompwijk om tekst en uitleg te geven waarom onderzoek naar alvleesklierkanker zo belangrijk is. "We hebben vanmorgen ook een patiënt hier gehad, en we hebben ook al onderzoekers uit z'n team gehad, dus dat maakt die betrokkenheid heel erg groot."