Stompwijk komt deze decembermaand in actie voor Support Casper en daarmee voor onderzoek tegen alvleesklierkanker.
Maar liefst 75 ondernemers uit het dorp met nog geen 2500 inwoners, sloegen dit najaar de handen ineen en kochten twee zeven meter hoge kerstbomen met verlichting voor de dorpsgenoten. Vanaf zaterdag 12 december kan men in deze bomen wensballen hangen en daarmee bijdragen aan fondsenwerving voor dit goede doel. Burgemeester van Leidschendam-Voorburg, de heer Klaas Tigelaar en Sjoerd Zwanenburg, directeur van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker hingen donderdagmiddag in de schemering de eerste kerstwensballen in de kerstboom.

De actiemaand wordt afgesloten met een glazenhuis-achtige actie; van maandag 28 december tot donderdag 31 december wordt er vanuit een broeikas voor de ingang van horecagelegenheid De Bles een 72-urige marathon livestream radio/tv uitzending gemaakt. De marathonuitzending wordt heel divers, van gast Dj’s tot bekende Nederlanders en van bandjes en muzikanten die aanschuiven tot een veiling. Uiteraard worden er ook gesponsorde verzoekplaatjes gedraaid.

Mensen mogen op de locatie geld doneren, maar worden verder verzocht om alles thuis te volgen via https://www.twitch.tv/stompwijkinactie. Er zullen vanwege de coronamaatregelen dan ook geen activiteiten buiten plaatsvinden.

Stompwijk in actie
De actie “Stompwijk in actie voor Support Casper” is een dorpsactie van het hele dorp en wordt gecoördineerd vanuit horecagelegenheid De Bles onder andere met hulp van de medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Vanwege de gedeeltelijke lockdown wil het team van De Bles zich graag inzetten voor mensen die het nog zwaarder hebben dan de horeca. “Want een kansloze strijd voor je leven is toch echt van een andere orde dan de financiële consequenties voor een bedrijf door corona. Hoe waardeloos die ook zijn. De Bles is in normale tijden een restaurant, een feestlocatie, een sportsbar, een snackbar, een vergaderlocatie en het bedrijf verzorgt catering. Nu beperkt de dienstverlening zich tot slechts het bereiden van afhaalmaaltijden. Door de coronacrisis is de locatie nu beschikbaar als “war room” voor deze actiemaand. Hetzelfde geldt voor de medewerkers. Het team van De Bles heeft zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk geld op te halen voor Support Casper. Echter, alleen met hulp van het gehele dorp kan deze actie een groot succes worden. Ik geloof dat Stompwijk de komende maand opnieuw zal laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn”, aldus Jeroen de Gier, eigenaar van De Bles.

Over Support Casper
Er is grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar alvleesklierkanker is vooralsnog een doodvonnis. De vooruitzichten voor de jaarlijks circa 3000 patiënten zijn slecht en de overlevingskansen laag. Prof. dr. Casper van Eijck, al dertig jaar als specialist verbonden aan het Erasmus MC, heeft het tot zijn missie gemaakt een behandeling voor de ziekte te vinden. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne ‘Support Casper’ om het baanbrekende onderzoek van Van Eijck te financieren en meer aandacht voor de ziekte te vragen. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te kunnen bieden. Tot dusver is €12 miljoen gedoneerd, waarmee achttien wetenschappers hard werken aan een behandelmethode. En met resultaat: viro-immunotherapie lijkt veelbelovend. Zie voor meer informatie www.supportcasper.nl.

Fotograaf: Mirjam Lems Fotografie