Petra OliehoekPetra Oliehoek - van Es was deze week te gast in 'Mini Zomergasten' bij Midvliet FM. De geboren en getogen Stompwijkse is de grote kracht achter het dorpsorgaan 'De Dorpsketting', dat onlangs haar 50 jarig bestaan vierde.

Ze gaat vooralsnog weer voor een jaar mee door! "Zolang ik de uitdaging vind en we met elkaar het waar kunnen blijven maken en het leuk blijf vinden", waren de woorden van de Stompwijkse. Petra haalde ook nog mooie herinneringen op over haar samenwerking met de onlangs overleden Jacques van Herten en zijn gegroeide liefde voor het dorp. Zij droeg het nummer Memories van Maroon5 op aan Jacques! Favoriete radio fragmenten van programma's van Petra werden gedraaid zoals de Dik VoorMekaar Show, De Avondspits, Candlelight en Kleutertje Luister. De dood van Lady Diana en Michael Jackson maakte destijds op Petra een grote indruk. Ze noemde zichzelf een ras optimist, maar ook ongedurig!

De uitzending is terug te beluisteren op donderdag 30 juli tussen 16.00 uur en 17.00 uur of luister het programma hier terug.

Stompwijk
Er zal in Stompwijk niemand zijn die de naam Petra Oliehoek-van Es niet kent. Zij en haar man staan middenin het Stompwijkse verenigingsleven. Zij in het verleden met name bij de handbal en haar man Leo bij zowel de handbal, de carnavalsvereniging De Gaanders, als De Blesruiters.

Petra maakt bovendien deel uit van de redactie van het Stompwijkse dorpsorgaan de Dorpsketting. Zonder tekort te willen doen aan de andere vrijwilligers (en haar man Leo), is Petra wel een van de motoren achter het blad. De Dorpsketting verschijnt wekelijks, op A-5 formaat in een oplage van 1.050 in Stompwijk, inclusief een aantal exemplaren dat naar oud-Stompwijkers gaat in de verzorgingscentra Mariënpark in Leidschendam en Emmaüs in Zoeterwoude. Het blad wordt betaald door adverteerders en vrijwillige bijdragen van de verenigingen die er hun nieuws in kwijt kunnen.

Winkeliers
De Dorpsketting is ontstaan uit het winkeliersblaadje De Schakel met advertenties van Stompwijkse winkels. Het blad kwam eerst om de week uit, maar er bleek behoefte aan een orgaan dat wekelijks uitkwam met nieuws van de verenigingen en wat iedereen verder ook maar kwijt wilde. Er kwam een stichting met een bestuur en na een wedstrijd om een naam voor het blad te vinden werd De Dorpsketting geboren. Vrijwilligers van het eerste uur waren Gerard Welp, Let Belt en Petra's man, Leo Oliehoek. Laatstgenoemde was vooral de drukker en technische man. Petra kwam er ongeveer 42 jaar geleden bij: "In het begin bestond het blad nog uit stenciltjes. En toen ik wat kreeg met Leo, mocht ik voor hem de stencils gaan typen want ik had een typediploma. Dat stencilen met die vellen die vol moeste lopen met inkt was best nog een hoop gedoe."

Dorpsketting 45 jaar
Petra ging, naast het overtypen van kopij, steeds meer redigeren, artikeltjes schrijven en interviews afnemen. "Dat heb ik wel een jaar of 20 gedaan", vertelt Petra. Maar ik ben een tijdje ziek geweest, toen ik een nieuwe heup kreeg en ben toen wat minder actief geworden." Inmiddels bestaat de Dorpsketting maar liefst 45 jaar en heeft een hele ontwikkeling meegemaakt. Van het stencilen ging het naar een tafelpers en inmiddels is het offset. Van een typemachinelettertje tot een strak lettertype en van zwart-wit naar fullcolour. "Nu gaat het voor 99% digitaal; al krijg ik soms nog wel eens wat geknipt en geplakt binnen", aldus Petra. De redactieleden maken de pagina's zelf op en leuken het een beetje op. "Af en toe een plaatje erbij om het gezellig te maken".

Maandag
De maandag is voor Petra, die de rest van de week werkt als ambtenaar bij de Sociale Dienst in de gemeente Nieuwerkerk a/d IJssel, gereserveerd voor de Dorpsketting. Die dag moet het gebeuren in het Stompwijkse parochiehuis, waar de redactie na vele omzwervingen terecht is gekomen. "We beginnen op maandagochtend met zijn vieren en dan moet het 's avonds allemaal klaar zijn", vertelt Petra. Het blad is gemiddeld 36 pagina's dik en komt wekelijks uit, behalve in de week van de Stompwijkse Paardendagen (kermis). "Dan ligt het hele dorp plat, dus wij ook", lacht Petra. Naast de papieren versie wordt de Dorpsketting ook op facebook gezet en op hun site www.stompwijk.nl. Ook dat gebeurt op maandag.

Leuke dingen
Petra is het intussen wel gewend dat ze wordt aangeklampt door mensen die graag wat in het dorpsblad gepubliceerd zien. "Of als je ergens bent en mensen zeggen: Kijk uit, anders staat het straks in de Dorpsketting. Maar je maakt ook allerlei leuke dingen mee. Zoals onlangs een actie voor Nepal bij De Zingende Zaag, een dagopvang voor ouderen en mensen met een beperking in Stompwijk. Dat was een hartstikke geslaagd evenement met veel mensen en leuke activiteiten."

Hoewel, zoals vermeld, iets minder actief, heeft Petra het nog prima naar haar zin bij de Dorpsketting. "Ik hou het wel uit totdat de Dorpsketting 50 jaar bestaat. Maar daarna vind ik het ook wel welletjes geweest....denk ik."

Maandag 3 augustus is Jeroen Brokke van de VVD van de Gemeente Leidschendam-Voorburg te gast in Mini Zomergasten.

Petra Oliehoek