"Vrijdag 29 maart was de 12 jarige Yaro aan het spelen bij en met zijn vriendjes/vriendinnetje in de voortuin van hun woning in Stompwijk.

Spelenderwijs kreeg Yaro een bal tegen zich aan gegooid en raakte daarbij ten val.
Gedesoriënteerd krabbelde Yaro overeind en kwam uiteindelijk in de sloot voor de woning terecht.

Yaro was op dat moment niet zelfstandig bij machte om zich in veiligheid te brengen.
Zijn vriendinnetje Mijntje (12) en zijn vriendjes Miel (11) en Cas bedachten zich geen moment en haalden direct in allerijl hulp in de vorm van Annemarie, hun moeder.

In de tussentijd hielden ze ook de plek van Yaro in de gaten en werd door Mijntje direct 112 gebeld.

Moeder Annemarie en zoontje Miel hebben samen Yaro uit het water gehaald, aarzelden geen moment, waarna direct de reanimatie werd begonnen.

Doordat de kids enige vorm van EHBO hebben gehad op school wisten ze wat ze moesten doen!

Doordat snel 112 werd gebeld werden de diverse hulpdiensten in kennis gesteld.
2 ambulances en meerdere politie eenheden kwamen met spoed ter plaatse.

Yaro werd uiteindelijk met spoed, onder politie begeleiding, overgebracht naar het ziekenhuis in het bijzijn van zijn vader.

Door het heldhaftige optreden van de drie kinderen en moeder Annemarie hebben zij het leven van Yaro weten te redden en kon Yaro de volgende dag al, de zaterdag voor Pasen, zonder enige noemenswaardige gevolgen van dit alles, het ziekenhuis weer verlaten.

Vanmiddag ben ik samen met wijkagent John Heij bij de helden en het "slachtoffer" thuis op bezoek geweest om het hele incident nogmaals met elkaar te bespreken en natuurlijk ook om de helden ontzettend te bedanken voor alles wat ze gedaan hebben en daarvoor in het zonnetje te zetten."


Door: Peter van der Aar.
Tekst: burgemeester Martijn Vroom op Linkedin en Instagram.