Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Het landschap is al duizenden jaren in beweging. Dat is op veel plaatsen duidelijk te zien. De mens draagt daar ook zijn steentje aan bij. De menselijke ingrepen zijn zichtbaar in het landschap in de vorm van bijvoorbeeld bebouwing en ontginning. Archeologische vondsten geven ons een indruk van het leven van vroeger.

De archeologische vereniging Leidschendam-Voorburg en de archeologen van de gemeente Leidschendam doen mee aan het project Zuid-Hollandse Archeologie en Aardkunde voor het Publiek (ZHAAP). In dit project worden een aantal kenmerkende plekken in Leidschendam en omgeving uitgekozen waar de landschapsvorming en de archeologie duidelijk met elkaar verbonden zijn.

De mens heeft zich bijvoorbeeld in deze natte omgeving altijd moeten vestigen op hoger gelegen plaatsen. Dat kunnen natuurlijke hoogtes zijn als strandwallen waar bijv. de oude kernen van Leidschendam en Voorburg op gelegen zijn, maar ook de mens wierp zelf ook hoogtes op om er te wonen. De Bult in Rijswijk is daar een voorbeeld van. Het project wordt ook georganiseerd in Dordrecht en Vlaardingen.

Op zaterdag 2 februari zijn tijdens een bijeenkomst bij de AWN locatie in de van Nieveltstraat in Voorburg meer dan 35 locaties in de omgeving gekozen die kenmerkend zijn voor de verbondenheid tussen landschap en archeologie. Zo zijn onder meer de vier Romeinse mijlpalen in het Wateringse Veld uitgekozen als locatie van een bijzondere vondst, maar ook de Prinsenhof in Leidschendam en de Krimwijk in Voorschoten, als historische en archeologische schatkamers in het landschap.
Nu is het aan het publiek van Leidschendam-Voorburg en omgeving om uit deze en nog veel meer locaties de mooiste te kiezen. Dat gaat via een verkiezing op internet.

Op de website http://zhaap.nl/top10-verkiezing-leidschendam/ staan de uitgekozen locaties van Leidschendam en omgeving met foto en een korte beschrijving. Hier kunt u vanaf 21 februari een maand lang uw keuze maken. Op een veld excursie op 24 maart wordt de uitslag bekendgemaakt en worden een aantal TOP10 locaties bezocht. Later wordt er een fietsroute gemaakt die uitleg geeft over deze mooie locaties. Ook een reizende tentoonstelling, educatief project en een YouTube film horen bij het project.