Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Zaterdag 16 december houdt de kunsthistorica Esther Schreuder een bijzondere lezing in de bibliotheek in Voorburg over twee Afrikaanse bedienden aan het hof van stadhouder Willem V. De lezing sluit aan bij de expositie ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’’ in het Haags Historisch Museum.

Unieke geschiedenis
Kunsthistorica Esther Schreuder verdiepte zich jarenlang in de kinderen Cupido en Sideron, die in de 18de eeuw in slavernij werden geschonken aan de toekomstige stadhouder Willem V. Zij is als gastconservator verbonden aan de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’ in het Haags Historisch Museum.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling hield Esther Schreuder in het Haags Historisch Museum eerder een drukbezochte en succesvolle lezing over de levens van Cupido en Sideron. Deze unieke lezing herhaalt zij in de bibliotheek in Voorburg op zaterdagmiddag 16 december.

Kamerdienaar aan het hof
De zevenjarige Sideron komt uit Curaçao, de even oude Cupido van de kust van Guinea. De kinderen komen terecht in een witte wereld van grote luxe en overvloed en weten zich in de jaren die volgen op te werken tot kamerdienaar aan het hof van de stadhouder en zijn vrouw. Tijdens de Franse Revolutie vluchten ze met het echtpaar en een klein deel van de hofhouding naar Engeland. De nakomelingen van Cupido zwermen uit over Nederland. Sideron stierf zonder nageslacht.

Fascinerende wereld
In de veertiende eeuw ontstond het gebruik om zwarte kinderen cadeau te doen aan Noord-Europese vorsten. Zwarte bedienden van de familie Van Oranje staan op vele schilderijen naast de stadhouders, prinsen en prinsessen afgebeeld, maar over de levens van deze mensen is maar weinig bekend.

Tijdens haar zoektocht naar de kinderen Cupido en Sideron wist Esther Schreuder niet alleen te achterhalen waar de jongens vandaan kwamen, maar zij beschrijft ook in geuren en kleuren hoe hun levens aan het hof verliepen. Op basis van uitgebreid archiefonderzoek weet zij de wereld achter de schermen van de familie Van Oranje tot leven te brengen in haar boek ‘Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van de stadhouder.’ Een fascinerende wereld vol ingewikkelde machtsverhoudingen, intriges en dubbele agenda’s, waar ze tijdens haar lezing over zal vertellen.

Boek
Gelijktijdig met de expositie verscheen Esther Schreuders boek ‘Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje’ (Uitgeverij Balans, 2017). Na afloop van de lezing is het boek van Esther Schreuder in de bibliotheek te koop (betaling per pin). U kunt het boek ook door haar laten signeren.

Met korting naar het Haags Historisch Museum
Wilt u de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse Hof’ bezoeken? Dat kan nog tot en met 28 januari 2018. Maak dan gebruik van de actie twee voor de prijs van één! Bezoekers van de lezing kunnen na afloop in de bibliotheek een kortingskaart voor de tentoonstelling krijgen.

Kaartjes voor de lezing kosten voor leden € 5,00 en voor niet-leden € 7,50. U koopt ze via www.bibliotheekaandevliet.nl of aan de balie in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt.

Foto Eveline van Egdom 2
Ester Schreuder (foto: Eveline van Egdom)