Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
GroenLinks Leidschendam-Voorburg wil een betere luchtkwaliteit. Milieudefensie koos Voorburg voor de Meetcampagne 2015 vanwege de nabijheid van drukke wegen. De conclusie was dat mensen die dichterbij autosnelwegen wonen te maken hebben met slechtere luchtkwaliteit.

In deze 'Meetcampgne' komen de bewoners van Voorburg slechter uit dan die van Stompwijk. Daarom wil GroenLinks meer aandacht voor fietsers, meer oplaadpunten voor elektrische auto’s en meer emissiearme voertuigen in de strijd voor de verbetering van luchtkwaliteit. GroenLinks wil dat de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gelden voor de hele gemeente. Dat is beter voor de gezondheid voor gevoelige groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten. De WHO adviseert maximale concentraties die op de helft of nog lager liggen dan de wettelijke EU-normen.

De luchtkwaliteit in Leidschendam-Voorburg voldoet aan die wettelijke normen, maar op sommige plaatsen nog maar net. De wettelijke normen zijn gewoon te hoog, vindt Henk Knoester, raadslid voor GroenLinks. GroenLinks riep niet voor niets op om een beter fietsnetwerk in de gemeente. Dat is er gekomen, maar er kan nog veel meer bij kijken: als je moet kiezen tussen auto’s en gezondheid, is de keuze evident. De gezondheid van burgers gaat natuurlijk voor. GroenLinks Leidschebdan-Voorburg wil dat in 2030 bij alle woningen aan de WHO-advieswaarden wordt voldaan.

Met veel oudere inwoners is de aandacht voor luchtkwaliteit in deze gemeente een noodzaak, zegt Henk Knoester.