Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Bij de Brede Scholen in Leidschendam-Zuid en Voorburg-Noord zijn leerlingen vorige maand gestart met een nieuwe activiteit: capoeira. De cursus Braziliaanse vechtdans is onderdeel van het naschoolse lesprogramma op beide Brede Scholen. De kinderen gaan hun geleerde vechtkunsten op 17 januari showen tijdens het Winter Wonderland Festival. 

Maandag 13 november is de tweede lesperiode van de Brede School Leidschendam-Voorburg van start gegaan. In Voorburg-Noord en Leidschendam-Zuid maken de kinderen kennis met een nieuwe sport: capoeira. Capoeira is een Braziliaanse combinatie van vechtkunst, dans, muziek en acrobatiek.

Capoeiraspel
De capoeiralessen worden in Voorburg-Noord gegeven bij basisschool De Parachute. In Leidschendam-Zuid vinden de lessen voor zowel De Zonnewijzer als De Wegwijzer plaats in De Tol.  Buurtcoach Martijn de Zoete nam eerder dit jaar een kijkje bij Brede School Bovenveen in Voorburg, waar voor het eerst capoeiralessen werden gegeven. Het capoeiraspel sprak hem erg aan: ‘’Capoeira is een mooie combinatie tussen verschillende activiteiten. De combi van muziek, dans, acrobatiek en lenigheid is wat de sport zo bijzonder maakt.”

Uitwisseling
Tijdens het capoeiraspel vindt er een uitwisseling plaats van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek, waarbij de ‘verdedigende’ partij laag gebukte, ontwijkende bewegingen maakt. De kinderen leren deze capoeirabasics in de Brede School. De Zoete: ‘’Capoeira is onder veel kinderen nog niet echt bekend. Juist door de Brede School krijgen ze de kans om andere sport- en spelvormen te leren kennen en zich erin te verdiepen. Dat is toch top! Aan het eind van de cursus laten ze het geoefende spel zien tijdens het Winter Wonderland Festival.”

Winter Wonderland Festival
Op woensdag 17 januari 2018 vindt de tweede editie van het Winter Wonderland Festival plaats. Kinderen van Brede School Bovenveen (basisscholen: De Driemaster en De Dijsselbloem) en Voorburg-Noord (basisschool De Parachute) treden die middag op in Theater Ludens in Voorburg. Kinderen van de Brede School Leidschendam-Zuid (basisscholen De Zonnewijzer en De Wegwijzer) showen hun capoeirakunsten op woensdag 24 januari tijdens het Winter Wonderland Festival in het Veur Theater in Leidschendam. Hieraan werken ook kinderen van Brede Scholen De Heuvel en Prinsenhof mee.