Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Alle nieuwsberichten
Straatnamen, huisnummers en hun herkomst 

We vinden het heel normaal om thuis te komen in de straat waar we wonen met ons eigen vertrouwde huisnummer. 
Een teken van herkenning, dit is het huis en de straat waar ik woon.
Maar deze vorm van ‘herkenning’ is al vele eeuwen oud is.
Een pand was vroeger vaak herkenbaar aan een uithangbord, tegelwerk of ornamenten aan de gevel, refererend aan het beroep van de pand eigenaar zoals een smid, wagenmaker, apotheek (Bleijs met de gaper) en een kroeg c.q. herberg (de vier heemskinderen) Van ver af waren deze panden als zodanig herkenbaar. 
Als we kijken naar oude kaarten uit de 17e eeuw van de Hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland dan zien we benamingen van onze latere straten. 

2018 06 23 AA detail kaart Hoogheemraadschap Rijnland kaart A 0108 Jpeg Mei 1650 incl straat namen 
Detail kaart Hoogheemraadschap van Rijnland uit 1650 

De oudste registratie uit het gemeentearchief over het bezit van woningen aan een straat is een document 1639. Het is een lijst waarin eigenaren van een pand worden genoemd rond Den Dam 

2018 06 23 AB Lijst met personen rond den Leytschendan Dam jaar 1639 Jpeg pix 1800
“Lijste van de Personen de welke van de Edele Heeren Burgemeesteren der Steden Delft en Leijden hebben genoten een straat voor hare huijsingen aan de Leijdsendam, ende gehouden sijn de selven ten eeuwigen dage buijtenkosen van de selve Steden te onderhouden volgens acte in dato den 13e mei 1639” Bron: gemeentearchief Leidschendam-Voorburg 

Op een Caerte van 08 juli 1669 , in opdracht gemaakt voor de Weledelen Dijkgraven en hoge Heemraden van Rijnland zien we aan het padt streckende naer het scheijt (scheiding) van Veur en Wassenaer de vogelcoij van Jeroen Willems. (later bij de straatnamen) Zijn woninghe was destijds gelegen op de kruising van de Veur Wegh met de noordt ofte achterwegh Wegh in Veur 

2018 06 23
Caerte van Veenwegh en Veurwegh beijde gelegen in de Heerlijckheid van Veur.
08 juli 1669 voor de Weledelen Dijkgraven en hoge Heemraden van Rijnland. 

In Nederland werden straatnamen pas officieel opgeschreven nadat dit in 1851 in de Gemeentewet als verplichting werd opgenomen. Maar waar woonde je dan voor de invoering van de straatnamen?
In een wijkregister van Stompwijk uit 1879 staan niet meer bestaande straatnamen zoals De Horn en Voorstraat. De Voorstraat B 15 stond een school met onderwijzerswoning 

2018 06 23 AD Wijkregisters inv 924 jaar 1879 De Horn Voorstraat en Veenestraat
Wijkregister Stompwijk jaar 1879 Bron: gemeentearchief Leidschendam-Voorburg

In de notulen van de gemeenteraad van 17 juni 1890 zien we de benaming van enkele straatnamen rond de Kom ( de sluiskom van den Leytsendam) de tekst luid: wordt besloten op de hoeken van de vijf straten in den Kom dezer gemeente ( Stompwijk) genaamd Delftsche kade, Sluisplein, Veenestraat, Leidschekade en Achterom ijzeren naambordje aan te erengen, waarvan de kosten van elke bordje 1.32 gulden zal bedragen.

2018 06 23 AE Notulen Vergadering BW Stompwijk 17 juni 1890 Jpeg pix 1800
Notulen gemeenteraad Stompwijk 17 juni 1890 
Bron: gemeentearchief Leidschendam-Voorburg 

Maar hoe kom je er nu achter met alleen een wijknummer welke straat dat uiteindelijk is geworden?
Hier hebben gelukkig een concordans voor.

2018 06 23 AF BE Corncordans Stompwijk Veur inv 74.10 1031 Jpeg pix 1800
Concordans waarbij de straatnamen achter het wijknummer worden genoemd begin 20e eeuw 

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de straatnamen in Veur, Stompwijk en Leidschendam?
Wat is de herkomst van De Horre, Duinmeierij, Geestland, Kerkweide, Kooiland of wellicht uw eigen straatnaam?
Luistert u dan komende zaterdag 23 juni rond 11.00 uur naar het programma Weekend Kompas op radio Midvliet.
Naast de mannen van Bløf, komt ook Danny Vera op zondag 24 juni over uit Zeeland om het Haagse Zuiderpark plat te spelen tijdens de 38e editie van Parkpop. De Nederlandse singer-songwriter is vandaag samen met de Britse zanger Andrew Roachford toegevoegd aan de line-up van het grootste, gratis popfestival van Nederland. Ook de indierock-band The Fratellis uit Glasgow en The Anologues geven acte de présence.

Hare Majesteit Koningin Máxima is dinsdagmiddag 10 juli aanwezig bij scoutinggroep Hubertus Brandaan in Voorburg voor een bijeenkomst van de organisatie van Roverway 2018. Roverway is een internationaal evenement voor scouts tussen de 16 en 22 jaar uit Europa, dat één keer per drie jaar wordt georganiseerd.

Donderdag 21 juni is de gemeente Leidschendam-Voorburg genomineerd voor de 'Aandeslag-Trofee Omgevingswet'. Verantwoordelijk wethouder Rouwendal nam de nominatie in ontvangst uit handen van Heleen Groot, directeur van het landelijke programma 'Aan de slag met de Omgevingswet'.

Woensdag 20 juni werd er een Stolpersteine, oftewel een struikelsteen, onthuld door burgemeester Klaas Tigelaar van Leidschendam-Voorburg in de Rhijnvisstraat 1 in Voorburg. Stolpersteine zijn een initiatief van kunstenaar Gunter Demnig. Demnig bedacht gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Onder prima omstandigheden werd op en rondom sportpark Westvliet in Voorburg de 27e Molenloop gehouden. Dit resulteerde in een relatief groot aantal last minute deelnemers en prima tijden. Op de 5 kilometer bij de dames werd een parcoursrecord gelopen.  Ruim 700 deelnemers stonden aan de start op de Voorburgse atletiekbaan.

Leest u op vakantie toch nog liever papieren boeken? En wilt u op de terugweg ruimte hebben voor uw souvenirs? Sla dan uw slag tijdens de boekverkoop van Bibliotheek Wassenaar. De verkoop start op maandag 25 juni. De bibliotheek schrijft ieder jaar boeken af om de collectie fris en actueel te houden. Wie weet zit er tussen de afgeschreven boeken wel iets bij dat u graag nog had willen lezen.

Vanaf 5 juli is in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn de tentoonstelling “Drakentanden in de Duinen, oorlogssporen van de Atlantikwall” te zien. De tentoonstelling vertelt de verhalen achter een serie voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, die bij toeval in de Hollandse duinen werden gevonden door natuurbeheerders.

Fonds 1818 is jarig en trakteert deze zomer op kinderworkshops en het boek Goed Geld. In het Haagse Nutshuis kunnen kinderen spaarvarkentjes en – huisjes maken en bankbiljetten ontwerpen en drukken. Ouders en grootouders die meekomen, krijgen een gratis exemplaar van het boek Goed Geld over de geschiedenis van de Nutsspaarbank en Fonds 1818.

Een overhangende tak op de Laan van Nieuw Oosteinde in Voorburg zorgde voor een onveilige situatie voor fietsers. Ap de Heus kwam langs en ondernam meteen actie.

De komende twee weken vinden er diverse evenementen plaats, waarvoor veel bezoekers worden verwacht. In verband
daarmee zet HTM tijdens Night at the Park, Parkpop en de Volvo Ocean Race extra trams, bussen en medewerkers in.
Tijdens Veteranendag gelden er voor tram en bus omleidingen in het centrum van Den Haag.

Het CDA Leidschendam-Voorburg stelde in april vragen over een boom geplaatst pal voor een parkeerplek op de Laan van Heldenburg te Voorburg. Een gekke situatie die tot onbegrip leidt bij inwoners en de desbetreffende ondernemers. In een debat hierover in de gemeenteraad pleitte CDA raadslid Gijs Dupont om de boom te verplaatsen naar een alternatieve locatie in de straat: “De unieke laanbeplanting die de straat zo bijzonder maakt blijft en de parkeerplaatsen worden toegankelijk. Een eenvoudige oplossing waarbij iedereen wint”.

Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 juni
Nederland telt ruim 111.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Op zaterdag 30 juni vindt in Leidschendam Centrum een Opschoon Safari plaats. Tijdens deze actie zullen bewoners het zwerfafval in het Centrum en de omliggende wijken De Rietvink, Damsigt, Raadhuiskwartier en Leidschendam-Zuid aanpakken.

Festival Classique is maandagavond 18 juni in het Kurhaus in Scheveningen afgesloten met een jubileumconcert van het Prinses Christina Concours, waaraan onder meer oud-winnaar Remy van Kesteren zijn medewerking verleende.

Op donderdag 28 juni start uur de verkoop van 174 duurzame luxewoningen in Park070, een nieuwe stadswijk op de voormalige CBS-locatie aan de Bruijnings Ingenhoeslaan in Voorburg.

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) heeft samen met achttien lokale natuurorganisaties beroep aangetekend bij de rechtbank vanwege de toestemming van de provincie Zuid-Holland voor het afschieten van smienten.

Binnenkort wordt de zienswijzennota betreffende het Leidschendamse Molenpad in de gemeenteraad behandeld. Heet hangijzer is het parkeren. Buurtbewoners en ondernemers vrezen voor een tekort aan parkeerplaatsen wanneer het huidige plan doorgang vindt. Bezorgde inwoners en ondernemers hebben meer dan vijfhonderd zienswijzen ingediend bij het (oude) college van burgemeester en wethouders.

Maandag 18 juni was er een afscheidsreceptie voor de 3 wethouders uit het vorige college van B en W van Leidschendam-Voorburg. In het gemeentehuis aan het Raadhuisplein kon afscheid worden genomen van Bianca Bremer (GBLV), Lia de Ridder (D66) en Floor Kist (GroenLinks). De drie blijven wel actief in de politiek als leden van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg.

De naschoolse opvanglocatie Leidschendam van Vlietkinderen vestigt zich permanent in het clubgebouw van voetbalvereniging RKAVV in Leidschendam. Wat een jaar geleden begon als een proef is na een jaar door beide partijen positief beoordeeld en vindt doorgang. Dat laat SenW in een persbericht weten.

In 2017 hebben honderdveertig vluchtelingen in Leidschendam-Voorburg, waaronder 23 Syriërs, een woning toegewezen gekregen. Dit meldt Het Krantje op basis van informatie van Vluchtelingenwerk.

Reizigers met het stadsvervoer kunnen vanaf maandag 25 juni niet langer contant betalen om een kaartje te kopen bij de buschauffeurs van HTM. Hiermee hoopt HTM de veiligheid van de chauffeurs te verbeteren. Het heeft voor overvallers geen zin meer om chauffeurs te bedreigen om geld als er geen contant geld in de kassa zit, is de gedachte.

Op vrijdagavond 29 juni vindt de kick-off van het Strandwal-festival plaats op het Zomerfeest in Oud-Rijswijk. Op het podium op het Tollensplein wordt het programma gepresenteerd van het Strandwalfestival dat op vrijdagavond 7 september, zaterdag 8 september en zondag 9 september n Rijswijk plaatsvindt.

Twee motordieven lieten zaterdagochtend noodgedwongen een uit Voorburg gestolen voertuig achter op de IJsclubweg in Den Haag toen het alarm plots afging. Dit meldt de politie Leidschendam-Voorburg via Facebook.

De politie heeft in de nacht van 16 op 17 juni een man uit Voorburg aangehouden, nadat deze in Leidschendam naar alle waarschijnlijkheid een woninginbraak voorbereidde.

De tuinleden van het volkstuinenpark De Groene Zoom in de 'Haagse' wijk Westvliet hebben op zaterdag 16 juni vijftig jaar volkstuinplezier gevierd. Met het hijsen van een nieuwe vlag door burgemeester Tigelaar werd het feest geopend in aanwezigheid van meer dan honderd tuinleden en genodigden.

In de nacht van 16 op 17 juni ontvingen de vrijwilligers van de Reddingsbrigade Leidschendam een melding van een omgeslagen zeilboot op Vlietland. Al snel waren er twee krachten ter plaatse. Na een snelle inspectie bleek dat er gelukkig geen persoon in het water was beland.

Gebroken roer
Terwijl de redders de situatie verder beoordeelden, kwam de eigenaar van de boot ook op de locatie aan. De eigenaar vertelde dat hij eerder die avond al een half uur stuurloos op de plas had rondgedobberd. Na de uiteindelijke aankomst aan de kant stelde hij vast dat de zeilboot een gebroken roer had. De eigenaar is daarna hulp gaan halen. Iets na middernacht is de kapotte boot in een nabijgelegen haven aangemeerd.

Toezicht op het water

De reddingsbrigade is een organisatie die volledig draait op vrijwilligers. In de zomermaanden houden deze vrijwilligers toezicht op en om het water van Recreatiegebied Vlietland. Daarnaast worden zij ingezet bij verschillende evenementen in de omgeving die op en om het water worden gehouden.

Komende zondag is de reddingsbrigade aanwezig bij de Midzomertriatlon in het centrum van Leidschendam. Hierbij houdt de reddingsbrigade toezicht bij de onderdelen die in en om het water worden gehouden. Tevens is deze dag de aftrap van een wervingsactie met als titel: ‘’Ben jij onze nieuwe redder?’’.

Nieuwe leden gevraagd
Met deze actie hoopt de reddingsbrigade genoeg leden binnen te halen om haar belangrijke werk te kunnen blijven doen. Ook wordt de reddingsbrigade meer onder de aandacht bij kinderen gebracht, die al vanaf 8 jaar kunnen starten met het leren van Zwemmend Redden.Wil je ook vrijwilliger worden bij de Reddingsbrigade Leidschendam? Kijk dan snel op de website voor informatie. Langskomen op de post kan natuurlijk ook. Op zondag 24 juni staat de reddingsbrigade ook met een kraam bij de sluis in Leidschendam.

Voor meer informatie, zie: reddingsbrigadeleidschendam.nl

20180617 zeilboot
De omgeslagen zeilboot werd snel naar de kant getrokken

AWP 20171209 Rampenoefening Winterstorm RBL 2198
Rampenoefening winterstorm
De gemeente Leidschendam-Voorburg gaat actie ondernemen tegen het feit dat zij van de rijksoverheid onvoldoende geld krijgt voor bijstandsuitkeringen en jeugdzorg.

Zaterdag 23 en zondag 24 juni is het prachtige watersport- en recreatiegebied Vlietland voor het 14e keer het decor voor een groot paardenevenement.

Op zondag 17 juni is galerie BW5 geopend door de burgemeester van Leidschendam-Voorburg, Klaas Tigelaar. In zijn openingswoord sprak de burgemeester zijn bewondering uit voor dit initiatief van Frank Rozenberg en feliciteerde hij Frank met de opening van deze galerie.

Fred Duijn volgt Juliette Bouw op als fractievoorzitter van de CDA-fractie Leidschendam-Voorburg. De 47-jarige Duijn is op dit moment één van de vijf raadsleden van het CDA in de gemeenteraad. Fred Duijn werkt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Op zaterdag 16 juni was er weer het jaarlijkse spektakel van Vlaggetjesdag op Scheveningen. Rond de haven van Scheveningen en in de visafslag waren er weer heel wat activiteiten.

Kunnen rondkomen is iets moois. En in rondkomen zit kunst. Laat je over de barrières van taal, portemonnee, schaamte, trots en eenzaamheid heen meevoeren. Laat jezelf zien en horen. Het mág. En dat het kán wordt bewezen met 'Toon', een cyclus van zang en dans.

Plein Musique bestaat vijftien jaar. De reeks van concerten in de open lucht hoort inmiddels bij de tradities van Wassenaar. De enthousiaste reacties van het publiek én de muzikanten inspireerden de organisatie om in het lustrumjaar extra goed voor de dag te komen. Op de geheel vernieuwde website staat inmiddels het programma voor komende zomer.

Wegens groot succes verzorgt Bibliotheek Wassenaar een extra lezing hoogsensitiviteit in Bibliotheek Wassenaar. Karen Schröder en Mirjam van Leeuwen vertellen je er alles over tijdens op dinsdag 26 juni in Bibliotheek Wassenaar. In hun praktijken zien zij steeds meer kinderen, jongeren en volwassenen die hoogsensitief of hoogstimulatief zijn.

Op zaterdag 30 juni is de laatste openingsdag van Life & Garden Leidschendam. Na ruim 47 jaar sluit het bedrijf de deuren. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft de grond gekocht n verband met de ontwikkeling van het groene woongebied Vlietvoorde.

Woensdag 27 juni om 14:00 uur vindt de feestelijke première van Incredibles 2 (3D) plaats in Filmhuis Wassenaar. Om te vieren dat Incredibles 2 binnenkort draait in Filmhuis Wassenaar, is er een speurtocht uitgezet in de bibliotheek. Vind jij alle afbeeldingen uit de film?

Fonds 1818 bestaat 200 jaar en dat wordt gevierd met de inwoners van Leidschendam-Voorburg en omgeving. In het kader van het jubileum-initiatief 'Verrijk je Buurt' is het fonds op zoek naar mensen met een goed idee voor hun buurt. Iedereen die iets nuttigs, bijzonders of leuks voor z’n directe leefomgeving wil doen is van harte welkom bij het Verrijk je Buurt-inspiratiecafé dat op dinsdag 28 juni in het gemeentehuis Leidschendam plaatsvindt.

De Vereniging Vrienden Sijtwendepark en de gemeente hebben besloten om op korte termijn, onder begeleiding van een mediator, te gaan zoeken naar een oplossing voor de bestaande verschillen van inzicht. Het bestuur en de meer dan 240 leden van de vereniging zijn hier zeer blij mee en zullen al het mogelijke doen om de mediation te laten slagen.

Communicatieadviseur Ben van Vliet gaat na 47 jaar overheidsdienst, waarvan 40 jaar in het communicatievak, op 1 september 2018 met vervroegd pensioen. Hij heeft ruim 27 jaar voor de gemeente Leidschendam-Voorburg gewerkt.
Ben kreeg op donderdag 14 juni een informele afscheidsreceptie aangeboden.

Leest u op vakantie toch nog liever papieren boeken? En wilt u op de terugweg ruimte hebben voor uw souvenirs? Sla dan uw slag tijdens de boekverkoop van Bibliotheek Wassenaar. De verkoop start op maandag 25 juni. De bibliotheek schrijft ieder jaar boeken af om de collectie fris en actueel te houden. Wie weet zit er tussen de afgeschreven boeken wel iets bij dat u graag nog had willen lezen.

Vanwege onvoldoende animo in de avonden hebben Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar, Voorschoten Voor Elkaar, Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar en Kwadraad maatschappelijk werk besloten te stoppen met de avondspreekuren van de Formulierenbrigade.

Ben je nog niet geslaagd en wil je alsnog je mavo-, havo- of vwo-diploma behalen? Meld je aan via je decaan. Of je bent wel geslaagd maar je wilt je profiel verbreden of verbeteren? Bij ROC Mondriaan School voor VAVO kun je een vmbo-t, havo of vwo-diploma behalen, ook in combinatie met werk, sport of zorgtaak. Op dinsdag 26 juni van 19.00 tot 21.00 uur houdt de school een informatieavond aan het Leeghwaterplein 72 in Den Haag.

Op 8 september vindt de 32ste editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Leidschendam-Voorburgse stichting is volop aan de slag met de invulling van het thema 'In Europa’ en de organisatorische voorbereidingen.

Op 21 juni opent in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck de zomerexpositie ‘Voorburg Sculptuur 2018’. Gedurende twee maanden is het beeldhouwkunst wat de klok slaat in het historische centrum van Voorburg. In Museum Swaensteyn tonen negen kunstenaars recent werk, in de tuin en het huis  van Huygens’ Hofwijck plaatst beeldhouwer Eppe de Haan monumentale marmeren beelden.

Woensdag 13 juni was het een drukte van jewelste op de Playground in de Prinsenhof in Leidschendam. Sport en Welzijn (SenW) en Woej verzorgden er de Buitenspeeldag 2018. Meer dan honderd kinderen deden mee met leuke sport- en spelactiviteiten. Tijdens de zonnige speelmiddag werd tevens het Goed bezig!-logo gelanceerd.

U bent op maandag 18 juni van harte welkom op de afscheidsreceptie van de oud-wethouders van Leidchendam-Voorburg: Bianca Bremer, Lia de Ridder en Floor Kist. Ieder heeft, op geheel eigen wijze, veel voor de gemeente betekend.

Voor volwassenen verzorgt molen De Salamander in Leidschendam op zaterdag 30 juni weer een workshop schilderen op schaaldelen met acrylverf. Beeldend kunstenaar Annemieke Fierinck begeleidt de creatievelingen bij hun werk.
Vooraf bepaalt men welk schaaldeel men gaat gebruiken: bij het schilderen wordt (ook) gewerkt vanuit de structuur van het hout.

De raad van toezicht (RvT) van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft Arjen Dorland per 1 juli 2018 benoemd tot lid van de raad van toezicht en heeft het voornemen om hem per 1 augustus 2018 te benoemen tot zijn nieuwe voorzitter. Dorland neemt de voorzittershamer over van Wim Deetman.

Op donderdag 5 juli is er een voorlichtingsavond over psychose in Het Stadhuis-Forum aan de Engelandlaan 502 in Zoetermeer. De bijeenkomst begint om 19:30 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Een psychose is een ingrijpende ervaring voor betrokkene zelf, maar zeker ook voor mensen uit de directe omgeving.

In de wijk Bovenveen in Voorburg werd afgelopen woensdag onder het moto ‘Fenomeen Bovenveen’ een spelmiddag gehouden. Tegen de honderd kinderen deden mee aan deze middag op het Jan Mulderveld. Er waren  diverse activiteiten voor de kinderen, zoals voetballen bellenblazen en springen op een springkussen.